Gasunie in het kort
Van aardgas naar duurzaam
Gasunie is beheerder van het hoofdtransportnet voor aardgas. We vervoeren aardgas via pijpleidingen naar de industrie en netbeheerders. Netbeheerders leveren het vervolgens aan huishoudens en bedrijven. Aardgas komt steeds vaker over zee naar ons toe. Dat gebeurt in de vorm van LNG (vloeibaar aardgas). Gasunie heeft hiervoor twee importterminals in Nederland.
Met andere landen heeft Nederland afgesproken dat we het gebruik van aardgas afbouwen voor 2050. Dat is belangrijk voor het klimaat. We willen minder aardgas en meer energie die duurzaam is: groen gas, waterstof en warmte. En als tijdelijke maatregel gaan we CO2 afvangen en opslaan. Gasunie speelt daarbij een grote rol. Welke rol heeft u gezien op deze Open Dag tijdens de reis ‘van aardgas naar duurzaam’.
2030: 2 miljard kuub groen gas
Anders dan bij aardgas, zijn er geen fossiele brandstoffen nodig voor groen gas. Groen gas wordt namelijk gemaakt van organisch restmateriaal, zoals rioolslib en mest. Groen gas kan probleemloos worden opgenomen in het bestaande aardgasnetwerk.
De ambitie uit het Klimaatakkoord is om in 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas te produceren. Daardoor kunnen industrie en transport verduurzamen en kan groen gas worden bijgemengd in het regionale net voor verwarming van woningen en gebouwen. We werken mee aan de uitbreiding van de hoeveelheid groen gas in ons netwerk.
Waterstof: energiedrager van de toekomst
We zijn gevraagd een netwerk aan te leggen voor het transport van waterstof. In eerste instantie willen we hiermee de industriegebieden met elkaar verbinden. Naar schatting is in 2030 1.200 kilometer transportleiding voor waterstof nodig. Zo'n 85% van het netwerk in Nederland zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen.
Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in onze toekomstige energiemix. Waterstof kan gemaakt worden met zonne- en windenergie en is daarmee duurzaam. Vooral voor de industrie en zwaar transport is het een groene brandstof en grondstof. Voor het transport van waterstof maken we voor een groot deel gebruik van het bestaande aardgasnet. En we kunnen waterstof gemakkelijk in grote hoeveelheden opslaan.
Met restwarmte woningen verduurzamen
Bij industriële processen komt restwarmte vrij. Die wordt nu vaak geloosd in het water of in de lucht. De CO2-vrije restwarmte kan beter duurzaam worden gebruikt voor verwarming van huizen, gebouwen en kassen. We leggen een leiding aan voor het gebruik van restwarmte. Vanuit de Rotterdamse haven transporteert Gasunie met het project WarmtelinQ straks restwarmte naar o.a. Den Haag, Delft en Leiden.
CO2: opvang, transport en opslag
CO2 is een broeikasgas waarvan zo weinig mogelijk in de atmosfeer moet komen. Daarom werken we in Nederland aan terugdringing van de CO2-uitstoot. Als tijdelijke maatregel kan de industrie CO2 hergebruiken of afvangen om op te slaan in lege gasvelden diep onder de Noordzee. Gasunie werkt samen met partners aan infrastructuur die hiervoor nodig is. Met CO2-opslag hebben we gelijk impact en niet pas over vijftien jaar.
Energie van de toekomst
In de toekomst is onze energievoorziening heel anders dan nu. Met groen gas, waterstof, warmte, CO2 als grondstof én energie uit zon en wind, neemt het aantal energiedragers in de mix flink toe. Gasunie is samen met andere netbeheerders bezig met de vraag hoe we deze energiedragers slim kunnen laten samenwerken. Zodat in de toekomst iedereen altijd op het juiste moment en op de juiste plaats energie heeft.
Hoe zorgen we er nou voor dat straks iedereen altijd voorzien is van schone energie? Want hoe meer energie we uit zon en wind halen, hoe meer we afhankelijk zijn van het weer. Bij weinig of geen zon en wind moet onze energie ergens anders vandaan komen, zoals van import of groen gas. En bij te veel zon of wind moeten we juist proberen het overschot aan energie te bewaren voor later. We moeten de energievoorziening dus heel flexibel inrichten: bijvoorbeeld overschotten aan elektriciteit omzetten in waterstof. In die vorm kunnen we het opslaan en zo bewaren voor momenten dat het weer ongunstig is en dus het aanbod aan groene energie te laag. Op die momenten zetten we de waterstof weer om in elektriciteit zodat iedereen altijd van energie voorzien is.